Олена БІЛОЗЕРСЬКА: Хільда – доброволець з Росії чи терористка?

За тиждень минуть два місяці від стрілянини у Києві, під час якої загинули Олег Мужчиль (Лісник) і офіцер “Альфи”. Хочу нагадати про людей з групи Лісника, які були затримані того дня. Певніше, про одну людину – громадянку РФ Ольгу Шевельову, яку я добре знала. Познайомилася з нею влітку на нашій базі, коли група Лісника ще входила у ДУК ПС. Ольга мала позивний Хільда.

Колись я вже писала про неї. За цей час познайомилась з її матір’ю, яка приїздила з Росії, і зрозуміла багато додаткових моментів. Ольга походить з сім’ї творчої інтелігенції в n-ному коліні. Має дві вищі освіти. Її батьки – професійні музиканти, фанати класичної музики, і Оля в них єдина дитина. Мама внутрішньо сильніша, ніж батько, вона тримається, а він там удома, за її словами, мало не збожеволів.

РОМАНТИК І ТВОРЧА НАТУРА

За словами мами, конфліктів з дочкою у них ніколи не було, але останнім часом Оля віддалилася від батьків, майже нічого про себе не розповідала. Це неправда, запевнила мене мама, що вони з батьком “стукали” на рідну дочку в ФСБ. Просто, коли Оля поїхала в Україну і дуже надовго повністю зникла зі зв’язку, мати написала їй на мейл: “Якщо ти не відгукнешся, ми змушені будемо подати у розшук”. Так що тепер я схильна думати, що слова Ольги про батьків, які зреклися дочки-бунтарки і здають її в ФСБ, були її заздалегідь заготовленою легендою, придуманою для того, щоб відмазати близьких від можливих переслідувань.

Потайна, романтична натура, зі слабким із дитинства здоров’ям. Судячи з усього, схильна надміру захоплюватись. Одному здібному чоловікові з підприємницькою жилкою, так розповіла її мама, вона, буквально закохавшись в його справу, безкоштовно допомагала майже рік і в захваті розповідала близьким, які надзвичайні речі він робить. Думаю, що до Лісника, який дав їй у руки зброю і навчав воювати, в неї було схоже ставлення. Вона потрапила під вплив його харизми – чесно кажучи, це було неважко, бо Лісник то був Лісник, таких небагато. Я сама деякий час ним захоплювалась – до того моменту, поки він не сказав прямим текстом, що ненавидить і зневажає Яроша, якого я бачила у бою, а у лавах ДУК перебуває з метою користування ДУКівським “брендом”. Мене це миттєво отверезило і змусило тримати відстань. А вона, росіянка – що вона могла знати (а ще важливіше – відчувати) щодо Яроша і ДУК?

Хільда ненавиділа путінський режим і мала виражені проукраїнські погляди – за принципом “Ворог мого ворога – мій друг”. В Росії працювала у редакції технічного журналу і тримала, за її словами, на столі прапорець “Правого сектору”, який страшенно шокував її колег. Потім пройшла навчання у таборі на Харківщині і кілька місяців служила у ДУК ПС – вартувала на базі, бувала на передовій і принаймні один раз брала участь у перестрілці з ворожою ДРГ. Також вона добувала для Лісника інформацію про супротивника.

У те, що Ольга, романтик і книжна дівчинка, могла бути агентом ФСБ, я не повірю ніколи. Ну, це те саме, як якби я була агентом якої-небудь спецслужби. Але наскільки я розумію, це звинувачення щодо неї й інших затриманих фігурує лише у найперших поясненнях СБУ для преси. Офіційно Ольгу і затриманих разом з нею людей підозрюють лише у тероризмі.

ЮРИДИЧНОЮ МОВОЮ

З цією підозрою – окрема історія. “Підозра Шевельовій О.К. в участі у терористичній групі та у вчиненні замаху на терористичний акт, на думку сторони її захисту, є необґрунтованою та такою, що не підтверджується жодним доказом сторони обвинувачення, – прокоментував ситуацію адвокат Ольги Сергій Тимощук. – Саме письмове повідомлення про підозру складається з декількох речень загального характеру, і її зміст не відповідає вимогам ст. 277 КПК України. У ній не зазначено про місце, час, спосіб, мету, фактичні обставини вчинення інкримінованих підзахисній кримінальних правопорушень. Тобто, фактично ми не знаємо навіть, від яких саме конкретних звинувачень маємо здійснювати захист. До суду при вирішення питання про застосування Шевельовій О.К. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою сторона обвинувачення не надала жодних доказів, які б вказували на участь Шевельової О.К. в терористичній групі та замаху на вчинення терористичного акту. Також суду не було надано жодних доказів того, що моя підзахисна буде перешкоджати кримінальному провадженню, переховуватися від органів досудового розслідування, вчиняти інші протиправні дії тощо. Проте, доводи і аргументи сторони захисту, які в тому числі базувалися на практиці Європейського суду з прав людини, ніхто слухати не бажав».

Затримання та тримання під вартою Шевельової О.К., на думку адвоката Сергія Тимощука, є свавільними та незаконними в розумінні ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а суд при вирішенні питання про застосування Шевельовій О.К. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не був безстороннім та справедливим в розумінні ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також адвокат каже, що Шевельова О.К. мала потребу в медичному огляді, зокрема – кардіологом, хірургом, гастроентерологом, та наданні відповідної медичної допомоги.
З цього приводу слідчому та прокурору подавалися численні клопотання та скарги, проте відповіді на них отримано не було.
Як наслідок, Шевченківський районний суд м. Києва визнав бездіяльність слідчого щодо нерозгляду одного з таких клопотань.

Така ситуація з непроведенням своєчасного медичного обстеження Шевельової О.К. та надання їй належної медичної допомоги, на думку адвоката Сергія Тимощука, є тортурами в розумінні ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

З усіх зазначених причин адвокат Ольги збирається звертатися до Європейського суду з прав людини.

ЗВИЧАЙНОЮ МОВОЮ

Якщо перекласти це з юридичної мови звичайною – у повідомленні про підозру не сказано жодної конкретики про те, що саме незаконного зробила Ольга. Там сказано, що вона була членом терористичної групи, яку очолював Лісник. І все. Жодного слова ані про те, які саме теракти вчинила або планувала згадана група, ані про те, у чому полягала участь у цій групі Ольги. Умовно: вона власноруч закладала вибухівку? Чи розповсюджувала через Інтернет заклики до терактів? Чи, може, просто жила з хлопцями в одному помешканні і варила їм їсти? А може, взагалі замахнулася на святе – планувала розбити цеглиною вітрину у магазині “Рошен”? Погодьтеся, це все різні речі.

Тобто – ані адвокат Шевельової, ані вона сама просто не знають, від яких звинувачень їй захищатись.

Припустимо, мене затримують і оголошують підозру у тому, що такого-то числа у місті N я скоїла умисне вбивство громадянина Х. Маючи цю інформацію, я будую свою лінію захисту: ні, такого-то числа я не була у місті N, ось свідки, ось білінг телефону. Або: була у місті N, але не на місці злочину, ось моє алібі. Або: була присутня при вбивстві, але вбивала не я. Або: так, я вбила, але кваліфікація злочину неправильна, насправді це була самооборона. А як накажете захищатися Ользі? Вона не заперечує і не збирається заперечувати, що була добре знайома з Олегом Мужчилем (Лісником) і Павлом Пятаковим – громадянином Росії, затриманим того ж дня. І що далі?

Так, вона справді входила до групи Лісника. Вона не випадкова перехожа, затримана на вулиці. Але знаючи Ольгу – малоймовірно, щоб вона особисто брала участь у терактах. У яких терактах, до речі, чи були вони взагалі?

Ясна річ, що існує таємниця слідства. Але ж принаймні адвокат і його підзахисний – мають розуміти, від яких саме звинувачень їм захищатись?

Стаття, за якою підозрюють Шевельову – “тероризм” – вкрай серйозна, передбачає дуже тривале тюремне ув’язнення. Для мене очевидно, що Ольга не зробила нічого, щоб заслужити такий строк. Не вірю, що вона здатна на справжній теракт – такий, як, наприклад, вибухи у метро.

Нині їй за 30, і перед нею трагічна для кожної нормальної жінки перспектива: коли вона вийде на волю, їй може бути запізно створити повноцінну сім’ю з власними дітьми. Хіба вона убивця, щоб так платити?

6 лютого закінчується двомісячний термін перебування Ольги Шевельової під вартою. Наразі адвокату не вручено ні клопотання про продовження строку перебування її під вартою, ні документів, які підтверджували б необхідність такого перебування.

Шановні політики, депутати, журналісти, громадські активісти, які мене читають – прошу всіма можливими законними способами посприяти об’єктивному розслідуванню і сприятливому вирішенню ситуації, у яку потрапила доброволець з Росії Ольга Шевельова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*